piątek, 15 listopada 2013

Winne gruszki z grila z wątróbką i żurawiną







3 gruszki
5 łyżek żurawiny suszonej
15 dkg wątróbka z indyka
5 dkg sera lazur
2 łyżki orzechów włoskich
1/3 szklanki czerwonego wina półwytrawne
sól, pieprz
koperek i pietruszka świeża
1/2 cytryny
oliwki i pomidorki do dekoracji

Gruszki myję, kroję na pół wzdłuż, wydrążam środek. Skrapiam sokiem z cytryny. Grilluje na grillu elektrycznym. Wątróbkę myję, osuszam i przesmażam na patelni na oleju, dolewam wino. Pod koniec dodaję żurawinę i razem duszę. Doprawiam solą, pieprzem. Wątróbkę kroję na mniejsze kawałki. Farszem napełniam gruszki, dodaję ser lazur, orzechy i na chwilę wkładam jeszcze na grilla. Przed podaniem dekoruję koperkiem. Talerz oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.


7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wątróbkę, niestety reszta już nie:( aa tylko dla mnie kupować i robić to już mi się nie chce, ale smaka mi narobiłaś OGROMNEGO!!!
    Podane pięknie jak zwykle u Ciebie.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To u mnie Renata lubią wszyscy ale w gruszce to tylko ja i mama , dla mnie to dobrze bo więcej zostaje ha ha :-)

      Usuń
  2. Powiem tak : zachwycająco zaskakujące.

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi fajnie smakowac, nie jadłam jeszcze takich połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z przyjemnością zjadłabym taką gruszkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. u Ciebie uczta jak zwykle, robią wrażenie te gruszki :)

    OdpowiedzUsuń