10 kg kapusty krajanki
17 dkg soli
2 marchewki
Kapustę obieram, z wierzchnich liści. Wykrawam głąby, szatkuje heblem do krojenia kapusty. Marchew obieram, myję, i ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do kapusty, przesypuje solą, mieszam i odstawiam na dwie godziny. Kapusta zmorzy się. Następnie przekładam do słojów, mocno ubijam, żeby wyszedł nadmiar soku. Słoiki odstawiam w ciepłe miejsce, na około dwa tygodnie. Po tym czasie kapustę przenoszę do piwnicy.
w ub roku pierwszy raz sama w domu ukisiłam kapustę i byłam zachwycona jaja pyszna, bez porównania w smaku do tej sklepowej. w tym roku już powtórzyłam kiszenie 2 tyg temu, a dziś kolejna tura :)
OdpowiedzUsuńhttp://wkuchniuli.blogspot.com/2012/10/kapusta-kiszona-wasnej-roboty_28.html
Nigdy jeszcze nie robiłam, czas to zmienić;)
OdpowiedzUsuńw takim słoiku to sobie nie podepczesz :) Pamiętam kiszenie kapusty u nas w domu rodzinnym, rany, ile to było pracy, ale beczka wielgachna wychodziła, a smak takiej domowej... niezapomniany :)
OdpowiedzUsuńNiestety Kasiu beczki brak, a i trzymać nie byłoby gdzie. Piwniczka mała :-)
UsuńNiby proste ,może poza szatkowaniem 10 kg kapusty ):
OdpowiedzUsuńoj kusisz tą kapustką
OdpowiedzUsuńNajlepsza kapusta to ta domowa!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Tez sami kisimy, dodaje koper, ziele ang, i listek laurowy, pycha, kupna może się schować)
OdpowiedzUsuńMam pytanie-czy jest jakiś określony gatunek kapusty do kiszenia?,czy może być dowolna?.
OdpowiedzUsuńKapusta dowolna biała, oczywiście nie pekińska. Polecam taką ze wsi nie pryskaną :-)
UsuńCo to znaczy, że "Kapusta się zmorzy"? Puści sok, zmięknie ?
OdpowiedzUsuńTo znaczy że kapusta zmięknie, puści sok :-)
Usuń