Co roku obowiązkowo muszą być u mnie rogale z makiem. Co prawda tradycja poznańska nakazuje dodać mak biały, ale kupić ten mak graniczy z cudem. Zapewniam że z makiem niebieskim i bez certyfikatu też są pyszne .
Ciąg dalszy mojego testowania ze Świadomym Odżywianiem
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
200 ml kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
3 jajka
Sól szczypta
2 kostki palmy
Nadzienie:
300 gram maku
mielonego niebieskiego Back mit
½ szklanki miodu naturalnego
250 ml śmietany kremówki
1/3 szklanki żurawiny suszonej Kresto
1/3 szklanki rodzynek Kresto
100 gram orzechów
włoskich mielonych Back mit
100 gram orzechów laskowych mielonych Back mit
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
300 ml mleka
½ szklanki konfitury z czarnej porzeczki
200 gram powideł śliwkowych
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
Cytryna
Do posypania:
Żurawina
Sezam
Słupki migdałowe Kresto
Jest to ciasto drożdżowe ale wykonuje się je jak ciasto
kruche. Do miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże rozpuszczone w kwaśnej
śmietanie. Dodaję dwie kostki palmy, cukier, sól,jajka i ciasto zagniatam ręką.
Do garnka wsypuje mak, zalewam go mlekiem i gotuję do
momentu napęcznienia. Odstawiam żeby ostygł . Żurawinę i rodzynki zalewam
wrząca wodą, i odstawiam tez do napęcznienia, a potem odcedzam. Śmietanę wlewam
do garnka, dodaję miód i całość przesmażam, redukuję. Następnie dodaję
mak, konfiturę z czarnej porzeczki,
powidła, skórkę pomarańczową, orzechy laskowe, i włoskie. Całość mieszam i
przesmażam dalej.
Ciasto rozwałkowuję, wycinam trójkąty, nakładam na każdy
zimny farsz i zwijam. Odstawiam do wyrśnięcią na 30 minut. Układam na
wysmarowanej blaszce i piekę 20-30 minut
temp 180 stopni
Po wystygnięciu rogali lukruję je. Lukier robię z cukru
pudru i soku z cytryny. Posypuję żurawiną, sezamem, i słupkami migdałowymi.
Uwielbiam rogale;) Twoje wyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie:) pycha:)
OdpowiedzUsuńteż nie mam dostępu do białego maku, ale z przyjemnością zjadłabym te Twoje z czarnym :)
OdpowiedzUsuńHej :)
OdpowiedzUsuńMacie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"
https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole
Mniam ,rogale zawsze!!.
OdpowiedzUsuńmnie tam wszystko jedno jaki mak, rogaliki są przepyszne...:)
OdpowiedzUsuńWolałabym jednak rogale z dżemikiem jakimś niż z makiem bo za makiem nie przepadam - choć Twoje rogale wyglądają tak apetycznie, ze chyba potrafiłabym zapomnieć o tym, że nie lubię maku i dałabym ponieść się chwili :)
OdpowiedzUsuńNa pewno by ci smakowały, bo do maku dodałam wiele pyszności innych :-) dżemik też dodany zostal
UsuńJa poproszę o kilka do kawki- baaaaardzo lubię mak:)
OdpowiedzUsuńRenata częstuj sie :-)
UsuńOj. Wyglądają pysznie - narobiłam sobie smaka:)
OdpowiedzUsuńFantastyczne rogale i ile na nich lukru! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam z czekoladą, z dżemem średnio, z makiem. ...hm... jak polane lukrem - to biorę je - pycha :) ! ...
OdpowiedzUsuńO jakie piekne i kuszace:-) Chyba bym polegla gdybys mi je postawila przed nosem:-)))
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam, są przepyszne, krucho-drożdżowe. Nie czuć, że drożdżowe i ciężkie. Rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam i naprawdę jestem z tego przepisu zadowolona. Ciasto idealne, w sam raz, bardzo ładnie się zwijały. Naprawdę polecam!
OdpowiedzUsuń