czwartek, 17 października 2013

Domowy sok winogronowy



Naturalny sok bez cukru czyli mogę go pić ha ha. A i tak jest mega słodki jak dla mnie. No ale tylko taka wersja soku jest dla mnie do przyjęcia. Kupne odpadają.Z winogrona produkowana jest glukoza,którą piłam kilogramami kiedyś. Na szczęście poszła w odstawkę.Wolę soczek naturalny.








 5 kg winogrono ciemne

Do zrobienia soku wykorzystałam sokownik na parę. Jest on w moim domu już ładnych parę lat i muszę stwierdzić że do robienia soków jest idealny. Winogrona najpierw myję, następnie obieram z łodyżek, i przekładam do sokownika. Można dosypać cukier do pojemnika, ale sok już sam w sobie jest słodki. Owoce parują się około  godziny. Po tym czasie wytworzy się sok który zlewam do wyparzonych słoików. Gorącym sokiem zalewam słoiki i zakręcam. Odwracam do góry dnem,. Nie zagotowuję już słoików.

8 komentarzy:

  1. pyszny domowy soczek :) takie lubię innych nie pijemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię identycznie, tylko z naszych drobnych winogron- smakuje wybornie z herbatką w mroźne zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowego soku winogronowego nie próbowałam. Niestety nie mam sprzętu ułatwiającego przygotowanie takiego soczku. Ale domyślam się że jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny, i bardzo słodki, dla mnie nawet za słodki a bez cukru. :-)

      Usuń
  4. Świetny musi być ten soczek. No i przede wszystkim samo zdrowie! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Sok pyszny ,ja również nie posiadam stosownego sprzetu :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki pyszny i zdrowy jest ten soczek. Winogrona bardzo podnosza odpornosc organizmu, wiec teraz sa bardzo wskazane:-)

    OdpowiedzUsuń