Naturalny sok bez cukru czyli mogę go pić ha ha. A i tak jest mega słodki jak dla mnie. No ale tylko taka wersja soku jest dla mnie do przyjęcia. Kupne odpadają.Z winogrona produkowana jest glukoza,którą piłam kilogramami kiedyś. Na szczęście poszła w odstawkę.Wolę soczek naturalny.
5 kg winogrono ciemne
Do zrobienia soku wykorzystałam sokownik na parę. Jest on w moim domu już ładnych parę lat i muszę stwierdzić że do robienia soków jest idealny. Winogrona najpierw myję, następnie obieram z łodyżek, i przekładam do sokownika. Można dosypać cukier do pojemnika, ale sok już sam w sobie jest słodki. Owoce parują się około godziny. Po tym czasie wytworzy się sok który zlewam do wyparzonych słoików. Gorącym sokiem zalewam słoiki i zakręcam. Odwracam do góry dnem,. Nie zagotowuję już słoików.
pyszny domowy soczek :) takie lubię innych nie pijemy ;)
OdpowiedzUsuńRobię identycznie, tylko z naszych drobnych winogron- smakuje wybornie z herbatką w mroźne zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńDomowego soku winogronowego nie próbowałam. Niestety nie mam sprzętu ułatwiającego przygotowanie takiego soczku. Ale domyślam się że jest pyszny.
OdpowiedzUsuńJest pyszny, i bardzo słodki, dla mnie nawet za słodki a bez cukru. :-)
UsuńŚwietny musi być ten soczek. No i przede wszystkim samo zdrowie! :))
OdpowiedzUsuńSok pyszny ,ja również nie posiadam stosownego sprzetu :-)
OdpowiedzUsuńMmm pycha
OdpowiedzUsuńJaki pyszny i zdrowy jest ten soczek. Winogrona bardzo podnosza odpornosc organizmu, wiec teraz sa bardzo wskazane:-)
OdpowiedzUsuń