To moja ulubiona szarlotka, jak jeszcze jadłam słodkie zajadałam się nią. Znika w mig, smakuje najlepiej na ciepło. Jestem zakochana w jej smaku :-)
ciasto kruche:
4 żółtka
2 szklanki mąki wrocławskiej
200 gram masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
beza:
4 białka
1 szklanka cukier kryształ
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól szczypta
1,5 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki wody
Ciasto kruche:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło, które kroję nożem na kawałki, żółtka, proszek do pieczenia. Całość wyrabiam ręka ale jak najkrócej. Wstawiam do lodówki na godzinę. Formę o średnicy 25 cm smaruję masłem, i wykładam na niej ciasto kruche. Boki formy też wykładam ciastem na wysokość 1,5 cm. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni, na 10 minut. Ciasto ma się dopiec i zarumienić.
Beza:
Do miski wlewam biało, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się świecąca. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam łyżka.
Jabłka obieram, wydrążam i kroję na kawałki. Wkładam do garnka, dolewam wody, dodaję sok z cytryny żeby nie ściemniały. Jabłka mają się delikatnie przesmażyć. Mają zostać kawałki jabłek, a nie papka. Nie dodaję do nich cukru bo beza jest słodka. Dosypuję cynamon jak ostygną.
Na ostudzone ciasto wykładam zimne jabłka, na to ubita piana z białek, i wstawiam do piekarnika początkowa temp 150 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 70-100 i suszę bezę około 1,5 godziny.
Ostatnio jestem na etapie robienia bez ciągle, więc to akurat coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńImponująco wygląda. :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńPiękna beza, a ciasto musi smakować wyjątkowo:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Wspaniała,z tą chrupiącą bezą marzenie.
OdpowiedzUsuńjak ona dostojnie wygląda :) cudna!!
OdpowiedzUsuńAle beza! Arcydzieło w czystej postaci! Pięknie wygląda i musi być pyszne :))
OdpowiedzUsuńWszystko jest co lubię.Dużo jabłek i beza.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńZarąbista ta beza, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, a beza po prostu czad:-))
OdpowiedzUsuńTa beza na wierzchu wygląda baaaaaaaardzo kusząco ;)
OdpowiedzUsuńwow! Wygląda przepięknie !
OdpowiedzUsuńAleż piękna ta beza!
OdpowiedzUsuńO nie moge, powalilo mnie normalnie:-) Zjadlabym w calosci, nie dzielac sie z nikim:-)))
OdpowiedzUsuńwyglada pycha wlasnie robie:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam we wtorek i rewelacja :)
OdpowiedzUsuń