poniedziałek, 7 października 2013

Muszelkowy torcik pomidorowy nadziewany indykiem z jaglaną

Kurki, jaglana, indyk, i pomidory. Wszystko to co uwielbiam, dodałam do tortu makaronowego.








400 gram makaronu muszelki duże
30 dkg filet z indyka
1/3 szklanki jaglanej
70 gram koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 opakowanie sera mozzarella kulki
1 papryczka chili
10 dkg kurek
1 opakowanie sosu beszamelowego
7 pomidorków koktajlowych czerwonych
7 pomidorków koktajlowych żółtych
1 cukinia mała
koperek świeży
sól
pieprz
przyprawa do indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory suszone
olej rzepakowy

Makaron gotuję aldente, odcedzam i przelewam zimną wodą. Pierś z indyka kroję na małe kawałki, cebulę obieram i też kroją drobno.Na patelni na oleju przesmażam cebulkę, dodaję pierś z indyka i dalej przesmażam. Dodaję sprasowany czosnek, doprawiam przyprawą do indyka, solą, pieprzem.
Kaszę jaglaną przelewam zimną wodą. Następnie przesypuje do garnka, dodaję dwa razy tyle wody co kaszy, i gotuję do momentu wchłonięcia wody przez kasze.
Wstawiam pod koc na 45 minut. Kaszę dodaję do przesmażonego mięsa, razem z koncentratem pomidorowym. Całość mieszam. Ugotowane muszle napełniam nadzieniem i układam na wysmarowanej formie okrągłej o średnicy 26 cm.
Ciasno układam jedną muszlę przy drugiej. Sos beszamelowy rozrabiam zgodnie z opakowaniem, użyłam gotowego bo akurat taki miałam. Muszle zalewam sosem i wstawiam do piekarnika na 10 minut.
Na wykałaczki nabijam plastry cienkie cukinii, pomidorki koktajlowe żółte i czerwone. Szaszłyki cukiniowe układam na torcie, dodaję przesmażone kurki, kulki mozzarelli, kawałki pomidorów suszonych, paski papryki chilli, oraz polówki pomidorów zółtych. Wstawiam na kolejne 10 minut do piekarnika temp 180 stopni. Po wyjęciu dekoruję różą z pomidora, i świeżym koperkiem.






7 komentarzy:

  1. Torcik wygląda pięknie i bardzo smakowicie!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zawsze, kolorowo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty to masz pomysły:-) Bardzo mi się podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rany, ale fantastyczna dekoracja! Aż żal jeść tak pięknie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej różnorodności na torcie dawno nie widziałam. Nie można przejść obojętnie obok niego. Pysznie wygląda. Pewnie pysznie smakuje. Nie puszczę tego ot, tak. Muszę go zrobić, a niedługo będę miała ku temu okazję. Pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń