• 150 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• woda mineralna lub zwykła woda
olej do smażenia
Szczypta kurkumy około 1/5 łyżeczki
Pęczek bazylii
9 krewetek koktajlowych
1 woreczek ryżu dzikiego
1 Gałązka bazylii cytrynowej
Sól
Pieprz
Bazylia
Oregano
Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
6 oliwek czarnych
Kawałek papryki czerwonej
1 łyżka sos bazylia z trawą cytrynową
olej rzepakowy
1 kwiat nagietka
Do miski od blendera wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, sól, wodę mineralną, jedną łyżkę oliwy. Całość miksuję blenderem. Dziele na dwie części. Do jednej dodaję kurkumę, do drugiej bazylię listki i miksuję blenderem dalej. Naleśniki smażę na patelni, jak najcieńsze. Dziki ryż gotuję w osolonej wodzie. Krewetki marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, oregano, bazylii. Przesmażam na patelni około 2 minuty. Do ryżu dodaję pokrojoną paprykę czerwoną, sos z trawy cytrynowej, pomidorki koktajlowe zółte i czerwone, krewetki. Farszem napełniam naleśniki, zwijam. Dekoruję pomidorkami żółtymi i czerwonymi, oliwkami, listkami Bazyli cytrynowej. Posypuję płatkami nagietka.
Google +0
0
1
0
105
Sos Bazylia z Trawą Cytrynową
Google +0
0
1
0
105
laaaaaaato! <3
OdpowiedzUsuńPorywam zielone ,pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńOczu oderwać nie można - od razu zrobiło się cieplej i weselej !
OdpowiedzUsuńPrzecież tego dania nie można jeść, bo jest takie piękne, że aż szkoda psuć efekt! :))
OdpowiedzUsuńJa też będę tęsknić za latem:( nie rozumiem dlaczego u nas lato nie może trwać tyle 6 miesięcy :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńAle piękne...Lato na talerzu i od razu się ciepło zrobiło, przywołałaś je:-))
OdpowiedzUsuńsuper, takie letnie danie, kolorowe, piękne kwiatuszki pomidorowe :)
OdpowiedzUsuńpiękne, kolorowe, uśmiech pojawia się na buzi jak się patrzy :)))
OdpowiedzUsuńwesoło, kolorowo i świeżo - wspaniałe zdjęcia i pomysły, gratuluję - pięknie. Jestem zachwycona :-)!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Ella