środa, 23 października 2013

Zapiekany bakłażan z bobem i jęczmienna kaszą



Kasze i bakłażany to jest to co uwielbiam. Mogę to jeść bez końca. O wiele lepsze dla mnie niż mięso. I do tego zdrowe.











1 bakłażan
1 szklanka bobu obranego
1 woreczek kaszy jęczmiennej
2 pomidory
1 cebula czerwona
3 gałazki koperku
3 gałązki pietruszki
sól
pieprz,
olej rzepakowy

Bakłażana kroję wzdłuż, wydrążam środek i posypuję obficie solą. Zostawiam na 30 minut. Następnie sól spłukuję wodą, bakłażan osuszam. Smaruję połówki bakłażana pędzelkiem  olejem rzepakowym. Wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 40 minut. Kaszę jęczmienną gotuję, w osolonej wodzie około 15 minut. Bób gotuję aldente, obieram ze skórek. Do kaszy dodaję bób, pokrojone cząstki pomidora. Jednego pomidora obieram ze skórki i zrobię z niej róże do dekoracji. do farszu dodaję pokrojony koperek, cebulkę czerwoną podsmażona na patelni na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję pokrojony miąższ bakłażana upieczony. Wstawiam na 5 minut do piekarnika jeszcze. Dekoruję pietruszką natką.




8 komentarzy:

  1. Zgadzam się i też wole takie danie bardziej niż mięso.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!! sałatka z bobem musi być dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam faszerowane warzywa ;P no wygląda smakowicie :) super pomysl na nadzienie

    OdpowiedzUsuń
  4. też wolę zajadać się warzywami niż mięsem! a już takiego bakłażana zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjnie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja przyrządzam z kaszą jaglaną. Pożywne i świetne danie warzywne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, lubię faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń