sobota, 30 maja 2020

Tarta rabarbarowo serowa

Serowa tarta rabarbarowa na kruchym spodzie. Z rabarbaru można wyczarować naprawdę coś  pysznego. Galaretka jest świetna, kwaskowa i idealnie łączy się z sernikiem.
 



























spód tarty:

250 g mąki pszennej typ 500
150 g masła
4 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody

masa serowa:

200 g sera półtłustego twarogowego
330 ml śmietany kremówki 30 %
1/2 budyniu opakowania śmietankowego
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru

galaretka rabarbarowa:

70 dkg rabarbaru
250 ml soku z czerwonych owoców/ granat, żurawina, albo inny/
1 galaretka truskawkowa
1/2 szklanki cukru


Spód tarty:

Mąkę przesiewam do miski, dodaję zimne i pokrojone masło, żółtka, puder, wodę i całość kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkowuję na stolnicy. Robię to na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru dzięki czemu ciasto nie klei się do wałka i łatwo je potem przenieść. Rozwałkowuję na wielkość blaszki do tarty. Moja ma średnicę 26 cm, pamiętajcie jeszcze o bokach. Zrywam jeden arkusz papieru od ciasta i przekładam do formy odwracając je. Potem zrywam drugi arkusz papieru. Ciasto ugniatam i odrywam nadmiar z boków. Boki zróbcie dosyć wysokie bo ciasto kurczy się podczas pieczenia. Reszta ciasta przyda nam się do kratki. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam na 15 minut aż się zarumieni. Przed pieczeniem nakłuwam spód tarty widelcem. 

Masa serowa:

Ser i śmietanę przekładam do miski i rozcieram mikserem. Mój był nie mielony dlatego to zrobiłam. Do masy dodaję jajka, budyń, cukier i mieszam mikserem. Masę serową wykładam na podpieczony spód. 

Galaretka rabarbarowa:

Rabarbar kroję na 2 cm kawałki, przekładam do garnka, wsypuję cukier, dodaję sok i gotuję aż będzie miękki. Na końcu dodaję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Galaretkę wykładam na masę serową. Resztę ciasta rozwałkowuje i robię kratkę. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam blaszkę na 40 minut. Potem wyłączam piekarnik i zostawiam tartę do wystudzenia. 




1 komentarz: