Wiosenna szczawiowa z makaronem z cukinii. Do zupy obowiązkowo jajka od szczęśliwych kurek. Nie wyobrażam sobie wiosny bez tej zupy.
1 marchewka
1 kawałek korzenia selera
1 kawałek por biała część
1 cukinia
2 garście szczawiu świeżego
2 litry bulionu warzywnego
sól, pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki
4 ziemniaki
3 jajka
125 ml śmietany 30 %
Cukinię kroję we wstążki za pomocą specjalnego nożyka.
Por kroję w krążki. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Na oleju przesmażam por, dodaję seler, pokrojoną w talarki marchewkę, ziemniaki i chwilę smażę. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. W tym czasie szczaw płuczę, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy zagotowuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Jajka gotuję na twardo. Zupę podaję z jajkiem, cukinią i natką.
Witam. Czy cukinię dodajesz surową?
OdpowiedzUsuńAla