Frittatę możecie jeść na ciepło ale też na zimno. Pokrojoną spakować do pudełka i do pracy. Pychota zapewniam was. Jest lekka, zdrowa pełna warzyw. Moja ze szpinakiem i cukinią bo bardzo lubię zielone warzywa. Do tego kiełki i moc witamin na talerzu.
4 duże jajka
200 g szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
5 pomidorków koktajlowych
1/2 cukinii
sól, pieprz
natka pietruszki
1 garść kiełków
1 łyżka masła klarowanego
Jajka wbijam do miski, dodaję sól, pieprz i roztrzepuję. Cukinię kroję w cienkie plastry.
Szpinak dokładnie myję, osuszam. Czosnek drobno kroję i przesmażam ze szpinakiem na maśle. Jak zwiędnie wlewam masę jajeczną i mieszam. Dodaję plastry cukinii, przesmażam minutę nie mieszając. Na wierzchu układam pokrojone pomidorki. Piekarnik nagrzewam wcześniej do temp 180 stopni i piekę frittatę około 12 minut aż się zetnie. Podaję z natką pietruszki, kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz