Wiosenne, zdrowe naleśniki z pokrzywami. Tak tak dobrze słyszycie. Pokrzywa najlepsza jest młoda, majowa, a że w kwietniu już też można ją spotkać to trzeba korzystać.Zbieramy ją z dala od ulicy, najlepiej na łące. W naleśnikach nie czuć pokrzywy i nie parzy. Podałam ją z twarożkiem i wiosennymi warzywami. Spakujcie sobie do pracy są naprawdę pysze.
ciasto pokrzywowe:
2 garście pokrzywy młodej
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
pieprz, płatki chili
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
farsz:
300 g serka śmietankowego puszystego
10 pomidorków koktajlowych
1 kawałek ogórka zielonego
1/2 cytryny
1 awokado
1 pęczek rzodkiewek
natka, szczypior
pieprz czerwony ziarna
olej do smażenia
Ciasto pokrzywowe:
Pokrzywę obieram z liści, myję, i zalewam wrzącą wodą. Odcedzam na sitku. Pokrzywę przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, chili, wodę, mleko, olej. Całość miksuję blenderem. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki smażę na odrobinie oleju.
Każdy naleśnik smaruję cienko serkiem składam. Awokado obieram kroję na plastry i skrapiam sokiem z cytryny. Układam plastry na naleśnikach, dodaję plastry rzodkiewki, połówki pomidorków, ogórek, posypuję pokrojonym szczypiorkiem i natką, pieprzem czerwonym. Resztę serka wyciskam na naleśnikach za pomocą szprycy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz