Spaghetti warzywne bo z cukinii. Podałam je z pesto szpinakowym domowym wege. Pyszne, lekkie i zdrowe danie. Będziecie się nim zajadać ze smakiem.
2 cukinie małe
6 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka czarnego sezamu
olej rzepakowy
pesto szpinakowe wege:
200 g szpinaku świeżego
3 gałązki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka pestek słonecznika
2 łyżki migdałów
sól, pieprz
80 ml oleju rzepakowego około
Pesto szpinakowe wege:
Szpinak dokładnie myję i osuszam. Kroję drobno, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję natkę, czosnek, mąkę migdałową, migdały, słonecznik, oliwę i całość miksuję blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiam solą, pieprzem.
Cukinię kroję na wstążki za pomocą spirali, jeżeli nie macie takiego urządzenia można pokroić cukinię nożem na cienkie paski tak też robiłam. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cukinię i dosłownie chwilę minutę przesmażam. Dodaję pesto i mieszam. Wykładam na talerz, dekoruję pomidorkami, posypuję sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz