Kruche ciasteczka z żelką kwaskową i śmietaną. Ciasteczka możecie upiec dzień wcześniej, tylko uwaga wciągają także mogą nie dotrwać. Z rabarbaru można zrobić cuda. Dzieciństwo moje kojarzy mi się właśnie z nim. Kto wtedy słyszał o bananach albo mango.
ciasteczka:
120 g mąki pszennej
50 g masła zimnego
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany gęstej ukwaszonej
Żelka rabarbarowa:
50 dkg rabarbaru
250 ml wody
2 torebki herbaty owocowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki galaretki truskawkowej
2 łyżki cukru
dekoracja:
200 ml śmietany kremówki 30 %
2 łodygi rabarbaru
1 łyżka cukru
Ciasteczka:
Składniki na ciastka przełożyć do miski i zagnieść ciasto szybko. Ciasto kruche im krócej zagniatamy tym lepiej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę albo do zamrażalnika na 15 minut. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej odrobiną mąki. Za pomocą pucharka do lodów wycinam koła, muszą być dość duże bo ciasto podczas pieczenia skurczy się. Formę do muffinek smaruję olejem, w każde wgłębienie wkładam ciasto , dociskam do dna i uformują się takie koszyczki. Dobrze jest po nakłuwać dno koszyczków albo obciążyć fasolą żeby nie rosło. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam blaszkę. Piekę około 15-20 minut aż się zarumienią.
Żelka:
Rabarbar kroję na kawałki, przekładam do garnka, wsypuję cukier. Herbaty zaparzam w 250 ml wody. Wlewam do rabarbaru i gotuję na wolnym ogniu aż będzie miękki. Przecieram przez sito.Pozostałości z rabarbaru wyrzucam. Mus który powstanie przekładam z powrotem do garnka. Wsypuję galaretkę i zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 50 ml wody i wlewam do gotującego musu. Mieszam aż lekko zgęstnieje. Odstawiam do lekkiego ostudzenia.
Zimne ciasteczka napełniam żelką jeszcze ciepłą. Kremówkę ubijam na sztywno. Jak żelka będzie zimna dekoruję śmietaną.
Rabarbar kroję na kawałki 2 cm, przekładam na patelnię, dodaję cukier i przesmażam. Dekoruję nim ciasteczka jak ostygnie.
Idealne słodkie przekąski :) no i z rabarbarem - bardzo na czasie :)
OdpowiedzUsuń