środa, 27 maja 2020

Krem szparagowy z zielonymi kluseczkami


Lekka zupa którą można zajadać się bez opamiętania. Kluseczki pietruszkowe robią w niej dużą robotę. Ten smak jest najlepszy. Zupa jest syta, szybka do zrobienia. Czego chcieć więcej.
















zupa krem:

1 pęczek zielonych szparagów
1 por biała część
4 ziemniaki
1,5 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz, chili płatki
oliwa czosnkowa
1 ząbek czosnku

kluseczki:

1 jajko
1 szklanka mąki
1/2 pęczka natki pietruszki
100 ml wody
1/2 łyżeczki soli

Zupa:

Por kroję w krążki, czosnek drobno, przekładam na rozgrzany olej i chwile przesmażam. Dodaję obrane i pokrojone ziemniaki, dodaję obrane i pokrojone szparagi. Główki zostawiam wrzucę je do zupy na końcu. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. Pod koniec gotowania doję główki szparagów. Przed blendowaniem wyjmuję je do dekoracji. Doprawiam sola, pieprzem i miksuję blenderem. 

Kluseczki:

Do miski przesypuję mąkę. Do wysokiego pojemnika dodaję pokrojoną natkę pietruszki, wlewam wodę i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko, zostaną kawałki natki które do końca się nie rozdrobniły. Sok pietruszkowy dodaję do mąki, wbijam jajko, dodaję sól i mieszam. Jeżeli ciasto jest za gęste dodaję jeszcze wody. Kluseczki robiłam przez specjalna praskę i moje ciasto może być lejące. W garnku zagotowuję litr wody i przecieram kluski. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Zupę podaję z kluskami, oliwą czosnkową, płatkami chili i natką, i szparagi.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz