czwartek, 14 maja 2020

Szpinak zapiekany z jajem i kabanosem


Może być na śniadanie, na obiad jak kto woli. Świeży szpinak z jajkiem czy może być coś lepszego. Do tego kiełki i kabanosy. Wiosna pełną parą. Uwielbiam takie potrawy z patelni  które bardzo szybko się robi.




















500 g szpinaku świeżego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 garść kiełków z rzodkiewki
sól, pieprz czarny i czerwony
50 g kabanosów
3 jajka
olej rzepakowy 
natka pietruszki


Szpinak dokładnie myję i osuszam. Cebulę i czosnek drobno kroję i przesmażam na oleju. Dodaję szpinak i dalej przesmażam aż zwiędnie a woda odparuje. Doprawiam solą, pieprzem. Wbijam jajka, dodaję pokrojone kabanosy i wstawiam do nagrzanego piekarnika z patelnią temp 180 stopni na 10 minut aż białko zetnie się. Jeżeli wasza patelnia nie  ma odpinanej rączki i nie jest przystosowana do piekarnika zawińcie rączkę w folię aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika posypuję kiełkami, pieprzem czerwonym, natką świeżą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz