wtorek, 28 października 2014

Wytrawne marchewkowe muffiny


Marchewkę uwielbiam pod każda postacią. Muffiny jadam tylko wytrawne więc i taka wersja powstała. Wyszły mocno marchewkowe i do tego zdrowe. Aksamitna konsystencja serka Apetina idealnie nadaje się do bazy dla kremów wszelakich. Dodałam także ziarna słonecznika z pestkami dyni i wyszły zdrowe babeczki

























babeczki:
3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw
1/3 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki mleka
1 jaj0o
1 szklanka marchewki nie ubitej ( startej oczka średnie )
3 łyżki oleju
1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem marchewkowy
1 serek kremowy naturalny apetina
2 marchewki duże ugotowane
1 łyżeczka płaska żelatyny


Do jednej miski wsypuję składniki suche, do drugiej wsypuję mokre. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do składników mokrych i mieszam. Składniki  mokre wlewam do suchych i mieszam. Wylewam do foremek od muffinek do wysokości 3/4. Z porcji wyszło 6 babeczek. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni 20-25 minut.

Ugotowane marchewki miksuje blenderem. Żelatynę namaczam w jednej łyżce zimnej wody w kubku. Kubek wstawiam do garnka z gorącą wodę i mieszam do rozpuszczenia. Wlewam żelatynę do pure marchewkowego. Wstawiam do lodówki na 3 godziny albo na noc. Łącze z serkiem mikserem. Przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję babeczki kremem. Dania z serkami kremowymi

20 komentarzy:

  1. Nie oparłabym się takiej babeczce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie jem drugie śniadanie i już wiem co jutro będę jadła ;) Pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię muffiny na słono, zamiast kanapek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię wszystkie muffinki- wytrawne też:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ,smaczne ,ja też strasznie lubię marchewki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny przepis, spróbuję na pewno. Postaram się dodać więcej jogurtu i ominąć olej. Ciekawe czy wyjdą :)) Chętnie też będę śledzić przepisy na inne wytrawne muffiny

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ciekaw wytrawnej wersji tych babeczek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo dobre, ja na słodko nie lubię i tylko takie mogę jeść :-)

      Usuń
  8. Zdecydowanie wolę marchewkowe muffinki na wytrawnie, jakoś nie mogę się przekonać do słodkich wypieków marchewkowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę że masa takie same gusta kulinarne jak ja. Na słodko też mnie nie przekonują :-)

      Usuń
  9. Ciekawa wersja muffinek! Chętnie spróbowałabym! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie zakręcone muffiny, wspaniałe jesienne kolorki, aż chce się po nie sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe te babeczki, jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają genialnie !

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. mają sliczny kolorek i do tego marchewkowe na słono - podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne babeczki :) Porywam na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię wytrawne babeczki. Takie marchewkowe jeszcze przede mną:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł :) Wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń