sobota, 18 października 2014

Pizzerinki z kwiatami dyni



Jesień w pełni, na moim mini ogródku rosną jeszcze dynie i kwiaty kwitną. Polecam wykorzystać je a nie wyrzucać. Są bardzo dobre. Zajadam się nimi od kilku lat i mojej rodzinie smakują. Częstować się kto chętny. Jak to u mnie kolory muszą być, bo ja bez kolorów nie funkcjonuję ha ha doszłam do takiego wniosku. 













ciasto:

2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
szczypta soli
2 dkg drożdży
3/4 szklanki letniej wody

7 kwiatów dyni
3/4 kostki sera feta
12 pomidorków koktajlowych
6 pomidorów suszonych
1 opakowanie mozzarella kulki
pieprz
bazylia

Drożdże wykruszam do miski, wlewam 4 łyżki letniej wody, dodaję 1 łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.

Do zaczynu przesiewam resztę maki, dodaję sól i resztę wody. Wyrabiam łyżką drewnianą około 5 minut. odstawiam przykryte ściereczka do wyrośnięcia.

Ciasto zagniatam i wałkuję na cienki placek. Wykrawam kwadraty i układam je w foremkach do tarteletek. Odstawiam do wyrośnięcia.
Kwiaty dyni myję i pozbawiam pręcików. Ser feta rozgniatam widelcem, dodaję pieprz i napełniam nim kwiaty. Układam je na cieście, dodaję kulki mozzarelli odsączone, pomidory suszone pokrojone i pomidory koktajlowe. Wstawiam do piekarnika na 40 minut około. Pizzerinki mają się zarumienić. Dekoruję bazylią

9 komentarzy:

  1. To szybkiego powrotu z chorobowego :) Pizzerinki kuszą, oj kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest faktycznie bardzo kolorowo, musi być smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne pizzerinki :-)) ślicznie wyglądają :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne pizzerinki! Super pomysł z kwiatami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, świetne, długo się zabieram, by takie zrobić, chyba będę musiała się wreszcie za nie zabrać, bo Twoje tak kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne bułeczki, dodatek kwiatów bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepięknie :) Dawaj tu jedną natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń