Pożegnanie moich ukochanych bakłażanów. W sezonie zimowym to już nie ten smak. Najlepsze są jednak latem zresztą jak wszystko. Mogę je jeść na wszystkie sposoby. Takie obiady lubię najbardziej czyli warzywa przodują. Czas zacząć opróżniać spiżarnię i korzystać z tego co zrobiło się latem. Sosik pomidorowy polecam. Kuchnia turecka nie jest mi znana zaczynam eksperymentować.
2 bakłażany
2 pomidory
1 cebula
200 g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
1 papryka zielona
pieprz, sól
olej rzepakowy
200 ml sosu pomidorowego
szczypta ostrej papryki
Bakłażany kroję wzdłuż wydrążam środek i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Płucze z soli smaruję oliwą i układam na blaszce. Wstawiam do piekarnika na 30 minut temp 180 stopni. Cebule obieram i kroję drobno, dodaję pokrojone kawałki miąższu bakłażana, połowę papryki i dalej przesmażam. Dodaję pokrojonego jednego pomidora w kostkę wcześniej sparzonego, następnie dodaję mięso mielone, czosnek sprasowany. Dodaję dwie łyżki sosu pomidorowego. Doprawiam solą, pieprzem. Bakłażana podpieczonego napełniam farszem, układam w naczyniu do zapiekania, dodaję na każdą połówkę kawałki pomidora i papryki zielonej. Wylewam sos pomidorowy. Jak jest za gęsty dolewam wodę. Wstawiam ponownie do piekarnika na 30 minut
przepis pochodzi z bloga http://katespiehole.blogspot.com/
Ależ to musi pysznie smakować :) Wpraszam się na obiad ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że sezon na bakłażany już się kończy. Zimą też czasem kupuję, choć smakuje zupełnie inaczej. Na takie bakłażany się piszę:)
OdpowiedzUsuńMasz rację smak zimowych to już nie ten smak, daleko mu do tych sezonowych.
UsuńU mnie są cała zimę na szczęście ,nie przeżyłabym bez bakłażana ,ale danie.
OdpowiedzUsuńFajnie słyszeć że też jesteś miłośniczką bakłażana. U nas są cała zimę ale smak już nie ten i cena.
UsuńBoskie danie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ładnie. Nigdy nie jadłam w takiej wersji.
OdpowiedzUsuńzapiekany bakłażan- musiało być pyszne:)
OdpowiedzUsuńMmm, bardzo, bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoją kuchnię! A to danie porywam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńnadziane warzywa przodują! :) szkoda, że zaraz się kończy sezon i trzeba będzie kombinować, ale na szczęście zamrażarka pełna :)
OdpowiedzUsuńTo ja wpadam do ciebie jak masz pełną zamrażarkę ha ha, moja ma niestety ograniczone możliwości
UsuńWspaniałe kolory, danie wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, zrobię w kolejnym sezonie bakłażanowym :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuń