niedziela, 5 października 2014

Orzechowo śliwkowe tartaletki

Tartaletki z nutą orzechową i śliwką. Szybkie do zrobienia, i bardzo szybko znikają. Moja rodzina zachwycona była.
Takie małe pocieszenie na osłodę na odchodzące dni słoneczne.
Zapachniało jesienią i powiało niestety.





















ciasto kruche

125 g masła zimnego
220 g mąki pszennej
30 g orzechów tartych laskowych
2 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody

krem budyniowy
1 budyń waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
400 ml mleka
125 g masła
3 łyżki cukru

20 dkg śliwek węgierek
3 łyżki orzechów laskowych
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżeczka masła klarowanego

Do miski przekładam pokrojone masło, dodaję przesianą mąkę, żółtka, orzechy tarte, wodę, cukier i zagniatam szybko i krótko. Wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Dzielę na sześc równych części. Każdą wałkuję osobno na arkuszu papieru do pieczenia, i nakładam na nie drugi arkusz. Ciasto wtedy się nie przykleja podczas wałkowania.Foremki smaruję, i wykładam na nie ciasto. Palcami dogniatam, i nakłuwam widelcem. Piekę 25 minut 190 stopni.

Budyń rozrabiam w szklance mleka, dodaję cukier, mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowuję, i wlewam do niego budyń. Masło ucieram mikserem, dodaję po łyżce budyniu zimnego i dalej ucieram, i tak do wyczerpania budyniu. Krem ucieram jeszcze pięć minut po dodaniu całego budyniu.
Tartaletki napełniam kremem. Śliwki pozbawiam pestek, i przesmażam na maśle aż zrobią się miękkie ale nie rozpadną.Przestudzone układam na tartaletkach.
Orzechy i migdały prażę na suchej patelni. Układam na wierzchu



12 komentarzy:

  1. W taki poranek jak dziś te tartaletki poprawiły mi humor. Co by było jakbym je zjadła ?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyglądają. tylko się zajadać.

    OdpowiedzUsuń
  3. te tartaletki muszą być boskie!:) orzechowe wypieki zawsze mnie kuszą :) śliwki lubię za ich słodycz i kwaskowatość w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Pięknie się prezentują. Muszę je koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze tarteletki, mam na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne !! połączenie orzechowego spodu i śliwek musi być pyszne, do tego budyń, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ cudne! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, z takimi pysznościami i jesień nie straszna :)

    OdpowiedzUsuń