250
gram masła
3,5
szklanki mąki wrocławskiej
2
jajka
1
żółtko
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5
szklanki cukru pudru
Sól
szczypta
7 łyżek migdałów tartych Back Mit
1/2 szklanki powideł domowych
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło pokrojone, proszek do pieczenia, jajka, żółtko, cukier puder, sól, migdały tarte. Ciasto wyrabiam rękę i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkuję ciasto. Resztę wstawiam do lodówki. Wykrawam kształty serca rożnej wielkości za pomocą foremek. Układam na blaszce na papierze i piekę około 12 minut temp 170 stopni. Część ciastek dekoruję powidłami, które wcześniej zmiksowałam blednerem i razem zapiekłam. Kwiaty duże zrobiłam za pomocą foremki serce, którą wykrawałam jedno serce obok drugiego i nie dociskałam do końca żeby środek kwiata trzymał się razem.
Madziu ja się częstuję, ciasteczka wyglądają krucho i pysznie:)
OdpowiedzUsuńBierz bierz starczy dla wszystkich ha ha :-)
UsuńPrzepysznie wyglądają te ciasteczka
OdpowiedzUsuńPOMYSŁOWO I FAJNIE WYKONANE
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite.
OdpowiedzUsuńPyszne ,u mnie ciastka znikają na jednym posiedzeniu kawowym ,ściskam.
OdpowiedzUsuńŚwietne nie tylko na Walentynki :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i nie tylko na walentynki !
OdpowiedzUsuńciasteczka lubię pochrupać
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do siebie na bloga po nominację w Liebster Blog Award :)
z serdecznymi pozdrowieniami, Ella
Urodziwe, kruche i ślicznie ozdobione. W sam raz do podarowania komuś kogo się bardzo lubi i do pochrupania samemu. Chociaż wyglądają tak pięknie, że trochę szkoda zniszczyć takie dzieła sztuki :)
OdpowiedzUsuńwygladaja pysznie i chrupiaco:-)
OdpowiedzUsuń