Masełko orzechowe zrobione z orzechów nerkowca i orzechów ziemnych prażonych solonych Kresto. Przypomina mi się moje dzieciństwo i babcia która takie masło robiła. Pamiętam ile sił musiała włożyć przy wyciskaniu wody która oddziela się od masła. Dzięki temu teraz wiem jak zrobić takie masełko.
500 ml śmietany 30 % słodkiej w kubeczku
2 łyżki orzechów prażonych solonych Nerkowca Kresto
2 łyżki orzechów prażonych solonych ziemnych Kresto
1 szklanka wody
Do zrobienia masła potrzebna jest śmietana 30 % słodka, ale nie uht z kartonika. Ja używam śmietany kupionej w dużym kubeczku . Przelewam ją do pojemnika wysokiego i miksuje blenderem około 15 minut do momentu oddzielenia się maślanki od masła. Maślankę zlewam można ją wykorzystać do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą i odlewam. Kopyścią drewnianą odciskam nadmiar wody z masła w miseczce. Kiedy woda przestanie już się oddzielać dodaję pokruszone orzechy. Zrobiłam to w moździerzu. Mieszam dokładnie i zawijam masełko w folię aluminiową. Wkładam do zamrażalnika na 30minut. Wyjmuję i kroję w plastry. Masło już nie sole bo orzechy są słone.
Moja babcia robiłą masło z dziadkiem.. To dziadek na zmianę z babcią ucierali masło w maselnicy... Było pyszne :)
OdpowiedzUsuńFajne wspomnienie dzieciństwa, których już nie będą miały następne pokolenia niestety.
UsuńRobienie masłą zawsze kojarzyło mi się z bardzo długim czasem i dużą ilością siły fizycznej. Dzisiej mamy miksery, a mimo to włąściwie masła sami nie robimy. Dobrze że przypomniałaś o istnieniu masła robionego włąsnoręcznie i do tego z takim fajnym dodatkiem. :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite smarowidełko:-)
OdpowiedzUsuńprezentuje się fantastycznie:) rewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł, a że pracochłonny? dlatego możemy w pełni docenić jego smak:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Renata nie jest pracochłonny, szybko robi się takie masełko :-)
UsuńCiekawi mnie czy smakuje jak takie ze sklepu, raz kupiłam tylko i mi nie smakowało, tylko ten jeden raz w życiu próbowałam masła orzechowego, więc nie bardzo wiem jak powinno smakować... czy trafiło mi się niesmaczne czy może to nie dla mnie po prostu :)
OdpowiedzUsuńNie lubię masła orzechowego ze sklepu. To masło mi smakuje sklepowe nie, Jak dla mnie jest o wiele lepsze niż kupne :-).
UsuńWięc nie pozostaje mi nic innego niż wypróbować przepis żeby dowiedzieć się czy lubię :D może w weekend zrobię ;)
Usuńsuper sprawa:-)
OdpowiedzUsuńsuper, do tego domowy chlebek... pychotka :)
OdpowiedzUsuńSuper!!!
OdpowiedzUsuńMasz ciekawe pomysły ,super masełko.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować Twojego masełka....mam wszystkie składniki. pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńa ja nie wiem jak smakuje sklepowe a jak smakuje robione masło orzechowe
OdpowiedzUsuńczy orzeszki ziemne solone można zastąpić niesolonymi?
Możesz zastąpić niesolonymi orzechami, po prostu masło sobie dosolisz. :-)
UsuńŚwietne masło i jaki cudny bochen chleba w tle :D
OdpowiedzUsuńFajne to masło :)
OdpowiedzUsuń