Strony

Strony

środa, 31 lipca 2013

Porzeczkowo kokosowy koktajl








30 dkg czarnej porzeczki
20 dkg truskawek
1 szklanka mleczka kokosowego
Mięta świeża

 Porzeczki myje, obieram, i miksuje blenderem. Połowę masy przecieram przez sito. Powstanie fajny sosik porzeczkowy. Truskawki myję, obieram, i miksuję też blenderem. Masę porzeczkową i truskawkową, łącze razem z mleczkiem kokosowym i mieszam. Koktajl wlewam do pucharków, polewam sosem porzeczkowym, dekoruje truskawką i miętą. Podaje schłodzony.

wtorek, 30 lipca 2013

Porzeczkowo sojowy deser bezcukrowy




Deser który mogą jeść osoby które muszą unikać cukru. Na bazie mleka sojowego. Bardzo zdrowy, polecam lodowe kostki porzeczkowe.




½ szklanki mleka sojowego
20  dkg porzeczek czarnych
15 dkg truskawek
2 maliny
Mięta świeża


 Do formy na kostki lodowe wlewam mleko sojowe po 2 łyżeczki do każdej przegródki. Porzeczki myję, obieram, miksuję blenderem, następnie przekładam do foremki, dolewam na końcu jeszcze do pełna mleko sojowe. Formę wkładam na noc do lodówki. Resztę masy porzeczkowej przecieram przez sito powstanie fajny sos, którym poleje talerze. Truskawki myję, obieram , miksuje blenderem i wylewam na talerz. Dodaję kostki lodowe. Dekoruję miętą, owocami.e z musem z truskawek, i musem z porzeczek.

niedziela, 28 lipca 2013

Biało czarny truskawkowy torcik letni





Biszkopt jasny:

5 jaj
½ szklanki mąki tortowej
½ szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukier kryształ

Biszkopt ciemny:

5 jaj
175 gram cukier kryształ
125 maki tortowej
125 mąki ziemniaczanej
125 gram margaryny
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem truskawkowy:

500 ml śmietanki kremówki
1,5 galaretki truskawkowej
40 gram truskawek
Krem śmietankowy:
250 ml śmietany kremówki 30 %
1 fix do śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego

Poncz:

½ cytryny
1 herbata ekspresowa
2 łyżki spirytusu
Do ozdoby:
20 dkg truskawek
Listki mięty
2 łyżki migdałów płatki

Biszkopt jasny:
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywną masę mikserem na najwyższych obrotach. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam, dodaję i dokładnie mieszam ręką.Wylewam do formy średnica 26 cm i piekę 25 minut temp 170 stopni.

Biszkopt ciemny:
Do miski wbijam żółtka, ubijam je z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuszczam , studzę i wlewam do żółtek. Kakao mieszam  z mąką, proszkiem do pieczenia, przesiewam i dodaję do masy. Białka ubiłam na końcu na sztywno i dodałam do ciasta, wymieszałam. Wylałam do formy średnica 26 cm. Ciasto piekłam 40 minut temp  temp 170 stopni.

Krem truskawkowy:
Galaretkę rozpuszczam z 1 szklance gorącej wody, i studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję obrane i zmiksowane truskawki oraz zimną galaretkę. Odstawiam do lodówki żeby masa się stężała. 

Krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno . Na końcu dodaję fix. 

Poncz:
Zaparzam herbatę, studzę. Dodaję sok z cytryny oraz spirytus.
Biszkopt jasny kroję na pół. Nasączam ponczem, smaruję połową kremu truskawkowego. Układam truskawki. Nakładam biszkopt ciemny, nasączam, smaruję resztą kremu truskawkowego. Przykrywam biszkoptem jasnym, który smaruję masą śmietanową. Tort na około ozdabiam kremem za pomocą szprycy. Dekoruję truskawkami, płatkami migdałów i miętą świeżą.

sobota, 27 lipca 2013

Konfitura z czarnej porzeczki














1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru żelującego 1:1

Porzeczki myję, obieram, osączam z wody. Do garnka wsypuję porzeczki, następnie cukier żelujący. Zostawiam na 5 godzin aż puszczą sok. Następnie podsmażam około 4 minuty. Miksuję blenderem, przekładam do słoiczków. Słoiki wkładam do garnka z wodą i zagotowuję.


piątek, 26 lipca 2013

Letnie czekoladowe naleśniki z kremem jogurtowo śmietanowym











150 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
• 2 łyżki woda mineralna
1 łyżeczka kakao czarne
olej rzepakowy
250 ml śmietanki kremówki
200 ml jogurtu greckiego
1 łyżka cukru waniliowego
6 malin
1 śliwka
1 morela
10 truskawek
5 borówek
6 gron winogrono ciemne
6 gron winogrono jasne
1 jabłko papierówka
Listki mięty
7 kulek czarnej porzeczki
2 łyżki migdałów płatków

Do miski od blendera wsypuję mąkę, dodaję, jajka, wodę gazowaną, mleko, szczyptę soli, 1 łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę soli, kakao i całość miksuje blenderem. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym. Śmietanę kremówkę miksuję z dodatkiem cukru waniliowego i dodaję pod koniec jogurt grecki. Delikatnie mieszam już łyżką. Każdy naleśnik smaruję kremem zwijam w rulon i dekoruję, malinami, truskawkami, borówkami, czarną porzeczką, z jabłka wycinam listki. Truskawki miksuję blenderem i polewam talerz. Dekoruje płatkami migdałów i listkami świeżej mięty.