niedziela, 14 lipca 2013

Torcik na zimno z musem truskawkowym







Biszkopt:
3 jajka
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¼ szklanka mąki tortowej
½ szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:
500ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego
600 ml jogurtu greckiego
2 galaretki brzoskwiniowe

Masa truskawkowa:
0,70 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Do dekoracji:
250 ml śmietany kremówki
1 fix
1 łyżeczka cukru pudru
Bratki 

 Do miski wbijam jaja, dodaję  cukier, i mikserem ubijam na sztywną pianę. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i wsypuję po mału do ubitej masy. Mieszam delikatnie łyżką. Tortownicę smaruję, wylewam ciasto. Średnica tortownicy 26 cm. Piekę w temp 170 stopni 20 minut.
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem waniliowym dodaję jogurt grecki i mieszam. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam w 1,5 szklanki wody. Po ostygnięciu wlewam do masy jogurtowej, mieszam mikserem i wstawiam do lodówki żeby się trochę masa ścięła. Następnie wylewam na biszkopt. Wcześniej boki formy obkładam papierem do pieczenia. Łatwiej nam będzie sernik odkleić z formy.
Truskawki miksuję blenderem zostawiam kilka do dekoracji. Przelewam do garnka, wsypuję 2 galaretki truskawkowe i na wolnym ogniu podgrzewam do rozpuszczenia galaretek. Odstawiam do ostygnięcia. Wylewam na masę jogurtową i wstawiam do lodówki na noc.
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywno, dodaję fix. Wkładam do worka i szprycą robię ozdoby na serniku. Dekoruję bratkami i truskawkami.

9 komentarzy:

  1. Cudowny,z bratkami,ciekawe jak smakują?pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bratki są bardzo dobre jadam je od dawna :-)polecam spróbować :-)

      Usuń
  2. super, szkoda że nie mam dziś czasu, chętnie bym taki zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rozmarzyłam się, torcik wygląda bombowo ;) masz talent :)

    OdpowiedzUsuń
  4. OO a ja właśnie kawę mam i szukałam czegoś do niej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piękny torcik :) zjadłabym takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zawsze świetny przepis i przepiękne podanie, ale bratki chwyciły mnie za serce !

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny i piękny torcik,ja często dodaję jogurt Pilos do takich szybkich serniczków,są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń