200
gram masła
1
¼ szklanki mąki tortowej
1
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1
jajko
½
szklanki cukru
6
łyżek płatków migdałowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło
ucieram razem z cukrem mikserem na puszystą masę. Dodaję jajko i dalej ucieram.
Na końcu przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną, dodaję proszek do pieczenia i
płatki migdałowe. 2 łyżki płatków zostawiam do dekoracji. Ciasto wstawiam do
zamrażalnika na godzinę. Formuję ręką kulki które spłaszczam, robię widelcem
zygzaki, posypuję płatkami. Wstawiam do piekarnika na temp 170 stopni 15 minut. Ciastka
wykładam na blaszce na papierze do pieczenia. Cukru można dodać więcej jak
ktoś lubi słodkie ciastka.
Piękne się prezentują :)
OdpowiedzUsuńPyszne,takie kruche,ja robię dzisiaj mufinki z dodatkiem masła orzechowego z Lidla i odrobiną czekolady,są przepyszne.
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :) idealne dla moich dzieci :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie znalazłam inspirację na podwieczorek:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że ciebie zainspirowałam ;-)
Usuńlubię kruche ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń