-
- 6 jaj
- ¾ szklanki obranego bobu
- 3 łyżki groszku zielonego obranego
- 4 marchewki małe młode
- 15 strąków fasoli zielonej i żółtej
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki koperku posiekanego
- Pietruszka do dekoracji
- Jaja wbijam do naczynia i roztrzepuję mikserem, dodaję, sol , pieprz. Fasolkę obieram, marchewkę też, i gotuję razem z bobem w osolonej wodzie około 4 minuty. Warzywa wyjmuję i wrzucam groszek zielony który gotuję około 2 minuty. Bób obieram z błonek. Fasolkę kroję na kawałki, marchewkę też. Do masy jajecznej dodaję wszystkie warzywa. Zostawiam dwie marchewki do ozdoby. Masę jajeczną wylewam na patelnie i pod przykryciem na wolnym ogniu smażę około 20 minut.Frittata musi się ściąć na środku. Talerz dekoruję pietruszką, i gwiazdkami z marchewek.
piątek, 12 lipca 2013
Letnia frittata z bobem i fasolką
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Radośnie i kolorowo. :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa jedzenie, które cieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. :)
Moje doświadczenie z bobem i jajkami to jak na razie jajeczka faszerowane bobem ;) Taka frittata to super pomysł :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam frittatę <3 z bobem i fasolką jeszcze nie próbowałam, ale na pewno się skuszę w niedługim czasie. Kolorowo, radośnie, pięknie :)
OdpowiedzUsuńPo prostu bajka :-)
OdpowiedzUsuńAle mnie zaskoczyłaś :)Bardzo pozytywnie oczywiście.
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńtaki małe porcyjki, na jeden chaps :]
OdpowiedzUsuńurocze zdjęcia.
bardzo pomysłowo :) zazwyczaj jadamy bób na samo, choć w tym roku to się pewnie zmieni :)
OdpowiedzUsuń