Składniki:
150 ml syropu klonowego
110 g masła
100 g cukru trzcinowego cukier królewski
374 g mąki
1.2 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczka mielonego imbiru
¼ łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczka mielonych Gożdzików
¼ łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników
lukier
Cukier puder w młynku królewski
1 białko
W rondelku podgrzewamy syrop klonowy, masło , cukier trzcinowy, i mieszamy.
Podgrzewamy do czasu aż cukier rozpuści się. Odstawiamy do przestudzenia na pól godziny.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawy korzenne,
dodajemy przestudzony z rondelka syrop klonowy i jajko.
Zagniatamy mikserem. Wstawiamy ciasto do lodówki na 2 h albo całą noc.
Ciasto wałkujemy małymi porcjami cienko i podsypujemy mąką.
Wykrwawmy dowolne kształty foremkami. Na blaszce wysmarowanej układam pierniki i
wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 175 stopni na około 8 minut.
Lukier : ubijam białko mikserem na sztywną pianę i dodaje
cukier około 2 szklanki cukru pudru królewskiego. Zależy ile mamy pierników.
Pierniki lukrujemy według uznania.
Kilka sztuk polukrowałam dodatkowo czekoladą.
Pierniczki można wieszać na choinkę, wtedy robimy dziurki przed pieczeniem
Smacznego J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz