Drożdżówki z poznańskiego szneki z budyniem i jagodami. Dzięki budyniowi nie są suche jak to mówi mój brat. Faktycznie są mięciutkie i znikają jeszcze ciepłe. Można zrobić z kruszonką lub bez jak kto lubi.
350 g mąki pszennej typ 500
3 żółtka
2 dkg drożdży
sól szczypta
1/3 szklanki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki jagód
budyń:
1 budyń śmietankowy
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
kruszonka:
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki
puder do posypania
1 jajko do posmarowania
Do miski przekładam drożdże , dodaję 4 łyżki mleka letniego i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaje, sól, roztopione masło zimne, resztę mleka letniego, jogurt. Żółtka ubijam z cukrem osobno mikserem i dodaję do ciasta.Zarabiam ciasto mikserem i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Budyń rozrabiam z 1/2 szklanką mleka, i cukrem. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budyń, gotuję aż zrobi się gęsty. Przykrywam folią i odstawiam do ostygnięcia.
Ciasto wykładam na deskę zagniatam i robię wałek z którego odcinam kawałki ciasta z którego formuje kulki. jak na pączki. Układam na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia. Szklanką spodem, robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem, dodaję budyń i umyte i osuszone jagody. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią.
Kruszonka:
W misce zagniatam palcami mąkę z masłem i na końcu dodaje cukier.
Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńChyba muszę w końcu wybrać się na duże zakupy, zaopatrzyć moją kuchnię w niezbędne składniki i pierwszy raz uruchomić piekarnik. Po tych zdjęciach wiem, że warto! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwyglądają jak mojej mamusi! a nikt nie zrobił jeszcze - od niej :) mniam
OdpowiedzUsuńtakie domowe bułeczki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń