Fasolka z grilla czemu nie. Zapewniam że jest pyszna w towarzystwie boczku i kurczaka oraz cukinii. Te wszystkie dodatki sprawiają że jest soczysta. Polecam z sosem który robi się w dwie minuty.
20 dkg fasolki szparagowej żółtej
6 plastrów boczku wędzonego
1 pierś z kurczaka
1 cukinia
sól, pieprz
papryka wędzona, papryka ostra
6 pomidorków koktajlowych
olej
sos :
200 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sól pieprz
1 mały ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek
koper świeży
Fasolkę obieram i gotuję aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroję w długie paski solę, pieprzę odstawiam na 10 minut. Cukinię kroję w długie cienkie plastry. i wrzucam do wrzątku na dwie minuty żeby cukinia była bardziej elastyczna. Na każdym plastrze cukinii układam po 6 fasolek zwijam. Następnie owijam plastrem boczku, na który nawijam po plastrze piersi z kurczaka. Spinam wykałaczką żeby wszystko lepiej się trzymało. Posypuje papryką wędzoną. Smaruję pędzlem oliwą. Fasolki grilluję obracając z każdej strony razem z pomidorkami.
Sos:
Ogórek ze skórą ścieram na tarce jarzynowej, sole, pieprzę odlewam wodę którą ogórek puścił. Do miseczki przekładam jogurt, dodaję czosnek sprasowany, ogórka, doprawiam solą, pieprzem, dodaję koperek pokrojony.
Chcę być gościem u Ciebie na grillu, pychotka. :)
OdpowiedzUsuńnietypowy pomysł na fasolkę :) ja najczęściej jadam ją po prostu ugotowaną :)
OdpowiedzUsuń