czwartek, 18 czerwca 2015

Truskawkowe tartaletki


Dla osłody w sezonie truskawkowym tartaletki z budyniem z i frużeliną truskawkową. Szybkie i proste do zrobienia. Do pokrojenia truskawek rewelacyjnie sprawdza się gilotynka do krojenia jajek. Sama nie mogłam się im oprzeć. Zrobiłam wersję mało słodką a i tak były słodkie jak dla mnie.

















przepis na 6 sztuk

kruche ciasto:
125 g masła zimnego
200 g mąki pszennej
50 g migdałów tartych
2 żółtka
2 łyżki płaskie cukru pudru
sól szczypta
2 łyżki zimnej wody

nadzienie:
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
1 łyżka płaska masła
375 ml mleka

frużelina truskawkowa:
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska
1/3 szklanka wody
15 dkg truskawek
1/2 łyżeczki cukru


Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, migdały tarte, żółtka, cukier, sól, zimną wodę.Ciasto kroję nożem i szybko zagniatam rękoma, albo łączę  w malakserze. Nie wolno wyrabiać za długo. Wkładam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję. Ciasto dzielę na sześc części i wałkuję do wielkości foremek. Moje mają 10 cm średnicy. Ciasto ugniatam w foremkach palcami i nakłuwam spód widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią. Wyjmuję z foremek jak przestygną.

Budyń rozrabiam w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję razem z masłem i cukrem. Budyń wlewam i energicznie mieszam. Odstawiam do przestygnięcia, mieszam od czasu do czasu. Jeszcze ciepły wylewam do tarteletek, nie czekam aż będzie zimny bo wtedy zrobi się za gęsty.. Jak przestygnie układam plastry truskawek. Użyłam krajalnicy do jajek do pokrojenia truskawek. Nadaje się do tego idealnie

Do garnka przekładam pokrojone truskawki, wlewam wodę , dodaję cukier i gotuję aż truskawki będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 3 łyżkach wody zimnej. Wlewam do gotujących się truskawek, i mieszam energicznie. Wyłączam gaz. Wylewam zimną frużelinę na tartaletki.


22 komentarze:

  1. Przepiękne :) Chwytam jedną do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie! Uwielbiam takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają :) W sam raz do rączki przy grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te Twoje truskawkowe cudeńka:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny deser, jak z profesjonalnej cukierni! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada przepysznie !!! :)
    pozdrawiam, www.mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pieknie wygladaja, tylko je jeść

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają przepięknie, aż żal, że nie mogę zjeść jedną, no może ze dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bombowo wyglądają, pięknie je ozdobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne! Porywam jedną, albo od razu dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie przepiekne! obled totalny! szkoda jesc!

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wygląda i smacznie.Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ one piękne! Takie truskawkowe kwiaty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Znakomite! Wyglądają jak truskawkowe piwonie ;) Baaaardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń