Omlet wiosenny, do tego bardzo zdrowy za sprawą pokrzyw które są cennym źródłem witamin. Tak niewiele nam trzeba aby zjeść fajne, zdrowe i tanie śniadanie.
4 jaja
sól czosnkowa do smaku
pieprz do smaku
3 garście młodych liści pokrzyw
5 pomidorków koktajlowych
1/3 brokuła
sól, cukier szczypta
kwiaty bratka
1 łyżka sera tartego żółtego
1 łyżka masła klarowanego
1/2 papryczki chili
Liście pokrzywy dokładnie płuczę kilka razy. Następnie przelałam gorącą wodą. Różyczki brokuła dzielę na mniejsze. Gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru.
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli. Dodaję żółtka i dalej ubijam aż masa będzie puszysta, dojdę sól czosnkową i pieprze. Mieszam ją z pokrzywą i brokułem. Na patelni rozpuszczam masło, wylewam masę jajeczną. Smażę na wolnym ogniu, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe które pokroiłam na pół, pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Smażę około 40 minut aż masa się zetnie. Pod koniec posypuję serem startym i dodaję kwiaty bratka.
Jaki kolorowy :)
OdpowiedzUsuńWiosna w pełni:)
OdpowiedzUsuńświetne wiosenne danie:)
OdpowiedzUsuńty malujesz te potrawy po prostu, pięknie ! zawsze jak tu zajrzę jestem pod wielkim wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i pozdrawiam po sąsiedzku :-)
UsuńWiosna na talerzu. Piękne kolory
OdpowiedzUsuńPieknie i kolorowo, super
OdpowiedzUsuńJaki kolorowy omlet, śliczny :) Aż szkoda go jeść :)
OdpowiedzUsuńomlety to nie tylko cudowny pomysl na sniadanie ale tez i na obiad albo kolacje :)
OdpowiedzUsuńAleż on piękny, kolorowy i radosny! Po prostu omlet jak malowany! :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tą pokrzywą, muszę spróbować :-))
OdpowiedzUsuń40 minut ????
OdpowiedzUsuńTak 40 minut na wolnym ogniu a że dużo dodatków to też robi swoje :-)
UsuńOmlet super i jaki kolorowy :)
OdpowiedzUsuńAle piękny i z bratkami ,super.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dodatek pokrzyw w daniach, najczęściej zastępują mi szpinak :) ale takiego dania jeszcze nie robiłam. Iście królewskie śniadanie!
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wygląda, tak kolorowo!
OdpowiedzUsuń