Gofry w wersji bez cukru, bezglutenowe. Oczywiście można dodać cukier do ciasta i owoców, jak kto lubi. Dla mnie cukier jest zbędny więc go nie dodaję. Polecam dodać do jabłek miód jest o wiele zdrowszy i smaczny. Korzystać trzeba z tego co mamy o tej porze roku czyli owoce mrożone i jabłka nasze polskie zdrowe.
1 i 3/4 szklanki mąki ryżowej
400 ml mleczka kokosowego
2 jajka
sól szczypta
2 łyżki spirytusu
kisiel jagodowy:
1 szklanka jagód mrożonych
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pełna
1/2 szklanki wody
jabłka miodowe:
2 jabłka
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1/2 cytryny
cynamon szczypta
Mąkę ryżową przekładam do miski, dodaję jajka, sól, spirytus. Mleczko kokosowe podgrzewam w rondelku i wystudzone dodaję do mąki. Całość miksuję blenderem.Odstawiam na godzinę do lodówki ciasto. Gofrownice rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę aż będą chrupiące
Kisiel jagodowy:
Do rondelka przekładam jagody, wlewam 1/4 szklanki wody i zagotowuję. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 1/4 szklance wody i wlewam do gotującego się kisielu. Można dodać cukier, moja wersja jest bez cukrowa. Gotuję chwile aż zrobi się kisiel gęsty
Jabłka:
Jabłka obieram i kroję w kostkę dodaję sok z cytryny żeby nie ściemniały.
Przesmażam na patelni, dodaję miód, i dalej przesmażam aż wchłoną miód i oski które wytworzą. Dodaje cynamon.
Gofry podaję z kisielom i jabłkami. można posypać cukrem pudrem.
Mogę wpaść na parę takich pysznych gofrów? :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła gofra. Mniam :)
OdpowiedzUsuńunikać glutenu nie muszę, ale zawsze ciekawią mnie takie rozwiązania, bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńświetne gofry!
OdpowiedzUsuńSmaczne jedzenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, świetne są te gofry! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Muszę tylko podkraść skądś gofrownicę ;)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się te gofry :) pycha :)
OdpowiedzUsuńMają piękny, subtelny kolor. Bardzo apetyczne gofry!!! I ten kisiel jagodowy...mmmm... Mniam!
OdpowiedzUsuń