czwartek, 27 listopada 2014

Pomidorowo fasolowy gulasz


Idealny gulasz na zimne, chłodne dni. Syty i rozgrzewający. Bardzo lubię fasolę i zimą często ona u mnie króluje w kuchni.















1 puszka kukurydzy
3 marchewki
3 ziemniaki
20 dkg selera
1 por biała część
30 dkg fasoli jaś
50 dkg boczku wędzonego
1 biodrówka
sól, pieprz, chili ostre
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranki

Fasole zalewam zimą wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam fasole do garnka, wlewam wodę, wkładam biodrówkę i boczek wędzony. Po ugotowaniu się mięsa, wyjmuje je i kroję w kostkę..Gotuję do miękkości około dwie godziny.
Seler, marchew, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Por kroję drobno. Warzywa wszystkie przesmażam na patelni na maśle klarowanym. Koncentrat pomidorowy przesmażam także na patelni, wlewam trochę wywaru od gotowania fasoli, dodaję czosnek. Podsmażone warzywa, koncentrat dodaję pod koniec do fasoli ugotowanej, dorzucam mięso kawałki, kukurydzę. Jeszcze chwile gotuje. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem.

13 komentarzy: