Chleb z włoską nutą. Pesto pomidorowe polecam zrobić samemu. Wykorzystałam pomidory suszone które latem suszyłam. Chleb można jeść sam bez obkładu bo pesto samo w sobie już nim jest. Posmarowany masłem rozpływa się w ustach.
40 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
165 g mąki żytniej razowej typ 2000
3 łyżki zakwasu aktywnego
2 dag drożdży świeżych
90 ml wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
130 g pesto bazyliowe
pesto pomidorowe:
1 słoik suszonych pomidorów
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sera parmezan tarty
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 2 łyżki mąki pszennej chlebowej, odrobinę wody letniej. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, dodaję resztę mąki przesianej, zakwas aktywny, resztę wody w której rozpuszczam sól, oliwę i całość wyrabiam ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiam i odstawiam na 30 minut. Na stolnicy podsypanej mąką wałkuję ciasto na prostokąt o wymiarach 25 cm na 50 cm.
Ciasto w połowie smaruję pesto bazyliowym w połowie pomidorowym. Zwijam w rulon. Wstawiam do keksówki. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z formy, spryskuję zimną wodą, nakrywam ściereczką i zostawiam do ostygnięcia na kratce.
Pesto:
Do pojemnika wysokiego przekładam pomidory suszone bez oliwy, dodaję słonecznik, ser i miksuję blenderem.
rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńale piękny chleb! miałaś super pomysł, aby tak zawinąć :-)
OdpowiedzUsuńZakręcony a jaki smakowity :)
OdpowiedzUsuńCiekawie to wygląda:) Aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńale ładny! w smaku pewnie też świetny :-))
OdpowiedzUsuńbardzo fajny chlebek!:) lubię wytrawne wypieki :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :)
OdpowiedzUsuńNormalnie przesliczny, koniecznie zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJaki optymistyczny chleb. Musi być pysznie zakręcony :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Wygląda Baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny bochenek chlebek- przepis i sposób wykonania zachwyca:)
OdpowiedzUsuńJaki piękny! Fantastyczny wypiek:)
OdpowiedzUsuńCudowny ,myślisz ,że na samych drożdżach wyjdzie taki sam?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy na samych drożdżach wyjdzie taki sam, ale powinien urosnąć. :-)
UsuńPięknie wygląda zamawiam cały bochenek :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda taki kolorowy :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńO matko, jaki on piękny :) nigdy jeszcze nie piekłam chleba ale ten chyba muszę zrobić....porywam przepis :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJaki pomysłowy chleb, przepiękny!:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie, smakować musi jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuń