Jesiennie, smakowicie, pachnąco bo jakżeby inaczej mogło być skoro danie z grzybami leśnymi. Nie jest pracochłonne ale czasochłonne tak. W końcu wołowina jest wymagają w obróbce. Ale warto wierzcie mi z kaszą pycha.
40 dkg wołowiny na gulasz
50 dkg podgrzybków
1 cebula duża
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
100 ml wina białego
natka pietruszki
olej rzepakowy
200 ml śmietanki 30 %
liść laurowy, ziele angielskie
Cebulę kroję, przesmażam na oleju, wlewam wino i redukuję. Grzyby myję i kroję, dodaję do cebuli i smażę dalej. Wykładam na talerz. Na patelnię wlewam odrobinę oleju, i na rozgrzaną wkładam kawałki mięsa. Obsmażam z każdej strony. Podlewam mięso wodą 150 ml, dodaję ziele, liść laurowy, pieprz i duszę około dwie godziny. W między czasie dolewam kolejne 150 ml. Wołowina żeby była miękka wymaga długiej obróbki. Na końcu dodaję sól, grzyby,majeranek i jeszcze chwilę gotuję. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Posypuję natką pietruszki. Sos podaję z kaszą jęczmienną.
Świetne danie. Każdy fan mięsa wołowego powinien spróbować.
OdpowiedzUsuń