Pad thai to potrawa kujni tajskiej. Wbrew pozorom jest to danie szybkie do zrobienia. Obłędnie smakuje i pachnie.
200 g makaronu cienkie nitki albo ryżowego
200 g krewetek
100 g tofu
1 papryka czerwona
kiełki fasoli
limonka, papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 szalotki
2 jajka
2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
olej
sos:
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu tamaryndowej
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki sosu z limonki
Do miseczki przekładam składniki sosu i mieszam. Makaron gotuję według instrukcji opakowania. Szalotki, czosnek drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Dodaję krewetki, obsadzam po minucie i odkładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam tofu, dodaję pokrojoną paprykę, chili, krewetki, sos, makaron i chwilę przesmażam. Makaron przesuwam na jedną stronę patelni, wbijam jajka i smażę. Mieszam potem z makaronem. Podaję z orzeszkami, kiełkami, limonką pokrojoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz