niedziela, 31 października 2021

Zielony makaron z warzywami wege

 Jesienny makaron do zrobienia w 30 minut. Szybko, smacznie, zdrowo. Potrawa jest wegańska i zrobiona z sezonowych składników które mi zostały. Dynie mam  swoją z ogródka więc przerabiam ją na wszystkie sposoby żeby się nie zmarnowała.

 

 


 




 

200 g makaronu wege z zieloną herbatą szpinakiem

1 papryka czerwona

100g tofu wędzonego

1 dynia hokkaido

3 łyżki sosu teriyaki

sól, pieprz czerwony i czarny, bazylia, oregano suszone, koperek


Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni . W tym czasie dynię wydrążam z pestek i miąższu. Nie obieram jej , kroję w kostkę. Paprykę też kroję w kostkę i tofu. Przekładam do miski wszystko, dodaję łyżkę sosu teriyaki, bazylię, oregano, pieprz, sól i mieszam. Wykładam na blaszkę na papier i wstawiam do piekarnika. Piekę około 10-15 minut. W tym czasie gotuję makaron aldente i odcedzam. Makaron przekładam na patelnię, dodaję resztę sosu teriyaki, warzywa pieczone, posypuję koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz