Proste, szybkie i bardzo zdrowe wege kaszotto. Tak naprawdę dodałam do niego to co miałam w lodówce. Także inwencja dowolna. Ogólnie często robię dania na zasadzie co zostało trzeba wykorzystać. Bardzo dobre na ciepłe i na zimno kaszotto.
1/2 szklanki kaszy gryczanej
10 pomidorków koktajlowych
6 pomidorów suszonych
natka, koper świeży
1 garść kiełków
1 dynia hokkaido mała
100 g tofu
1 cebula
sól, pieprz
oliwa z suszonych pomidorów
zioła/ bazylia, oregano, /
Kaszę gotuję w szklance wody. Dynię wydrążam ze środka i kroję ze skórą w kostkę. Cebulę też kroję w kostkę i tofu. Przekładam do miski wszystko, polewam oliwą, posypuję ziołami bazylią, oregano. wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dodaję pomidorki koktajlowe na blaszkę i piekę dalej. Do kaszy ugotowanej dodaję dynię, cebulę, tofu, pokrojone pomidory suszone, kiełki, sól, pieprz, koper, natkę, oliwę z pomidorów. Mieszam układam pomidorki upieczone, posypuję jeszcze koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz