środa, 13 października 2021

Wege kaszotto z dynią

 Proste, szybkie i bardzo zdrowe wege kaszotto. Tak naprawdę dodałam do niego to co miałam w lodówce. Także inwencja dowolna. Ogólnie często robię dania na zasadzie co zostało trzeba wykorzystać. Bardzo dobre na ciepłe i na zimno kaszotto.

 


 

 


 





 

1/2 szklanki kaszy gryczanej

10 pomidorków koktajlowych

6 pomidorów suszonych

natka, koper świeży

1 garść kiełków

1 dynia hokkaido mała

100 g tofu

1 cebula

sól, pieprz

oliwa z suszonych pomidorów

zioła/ bazylia, oregano, /

 

Kaszę gotuję w szklance wody. Dynię wydrążam ze środka i kroję ze skórą w kostkę. Cebulę też kroję w kostkę i tofu. Przekładam do miski wszystko, polewam oliwą, posypuję ziołami bazylią, oregano. wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dodaję pomidorki koktajlowe na blaszkę i piekę dalej. Do kaszy ugotowanej dodaję dynię, cebulę, tofu, pokrojone pomidory suszone, kiełki, sól, pieprz, koper, natkę, oliwę z pomidorów. Mieszam układam pomidorki upieczone, posypuję jeszcze koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz