sobota, 16 października 2021

Pigwa z jeżyną pod kruszonką

 Jesienna  kruszonka z pigwą mango i jeżynami. Mango dodałam bo miałam,możecie dodać na przykład jabłka. Najlepsza jeszcze ciepła.

 



 

1 mango

4 pigwy, sok z cytryny

3 łyżki cukru trzcinowego

100 g jeżyn

kruszonka:

200 g mąki krupczatki

80 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka pasty waniliowej

130 g masła

3 łyżki płatków migdałowych


Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone zimne masło, pastę waniliową i zagniatam krótko palcami. Na końcu dodaję cukier i ściskam palcami w kruszonkę.

Pigwę obieram, kroję w kostkę, dodaję sok z cytryny, cukier trzcinowy i przesmażam w garnku na wolnym ogniu aż zmięknie. Można dolać dwie łyżki wody na początku smażenia.

Mango obieram i kroję w plastry. Do naczynia do zapiekania przekładam pigwę, mango, jeżyny. Na wierzchu wykładam kruszonkę. Posypuję płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam naczynie,zmniejszam na 200 i piekę około 30 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz