Jesienna kruszonka z pigwą mango i jeżynami. Mango dodałam bo miałam,możecie dodać na przykład jabłka. Najlepsza jeszcze ciepła.
1 mango
4 pigwy, sok z cytryny
3 łyżki cukru trzcinowego
100 g jeżyn
kruszonka:
200 g mąki krupczatki
80 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
130 g masła
3 łyżki płatków migdałowych
Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone zimne masło, pastę waniliową i zagniatam krótko palcami. Na końcu dodaję cukier i ściskam palcami w kruszonkę.
Pigwę obieram, kroję w kostkę, dodaję sok z cytryny, cukier trzcinowy i przesmażam w garnku na wolnym ogniu aż zmięknie. Można dolać dwie łyżki wody na początku smażenia.
Mango obieram i kroję w plastry. Do naczynia do zapiekania przekładam pigwę, mango, jeżyny. Na wierzchu wykładam kruszonkę. Posypuję płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam naczynie,zmniejszam na 200 i piekę około 30 minut na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz