poniedziałek, 25 października 2021

Jesienny gulasz ze świeżą fasolą

 Jesienne gulasze bardzo często u mnie goszczą. Są to syte,rozgrzewające potrawy do których dodaję to co mam dostępne. Najczęściej są to warzywa z mojego ogródka, cukinia, fasolka świeża którą uwielbiam, papryka. Takie gulasze mogę jeść na obiad, kolację i nigdy mi się nie znudzą. Do odgrzania idealne.

 

 


 





Składniki:

1 cukinia

30 dkg ziaren fasoli fioletowej świeże

1 papryka czerwona

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 kiełbaski chłopskie

natka pietruszki

sól, pieprz

1 łyżeczka papryki wędzonej

papryczka chili

1 łyżeczka tymianku

liść laurowy, ziele angielskie

olej do smażenia

koncentrat pomidorowy 120 g

100 ml passata pomidorowa

 

Fasolę świeżą nie moczę, bo nie ma takiej potrzeby gotuję ją do miękkości w osobnym garnku.

Cebulę, czosnek drobno kroję. Przesmażam na oleju, dodaję pokrojoną kiełbasę i dalej przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę, liść laurowy, ziele angielski, chili i przesmażam chwilę dalej. Wlewam passatę pomidorową, koncentrat, dolewam wodę zimną około 3/4 litra i gotuję na wolnym ogniu. Na końcu dokładam cukinię pokrojoną ona nie musi się tak długo dusić. Wolę jak jest aldente. Dodaję też fasolę odsączoną z wody, tymianek, sól, pieprz, paprykę wędzoną. Duszę do miękkości cukinii. Podaję z natką pietruszki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz