Strony

Strony

czwartek, 7 października 2021

Wołowina w sosie grzybowym

 Jesiennie, smakowicie, pachnąco bo jakżeby inaczej mogło być skoro danie z grzybami leśnymi. Nie jest pracochłonne ale czasochłonne tak. W końcu wołowina jest wymagają w obróbce. Ale warto wierzcie mi z kaszą pycha.

 








40 dkg wołowiny na gulasz

50 dkg podgrzybków

1 cebula duża

sól, pieprz

1 łyżeczka majeranku

100 ml wina białego

natka pietruszki

olej rzepakowy

200 ml śmietanki 30 %

liść laurowy, ziele angielskie


Cebulę kroję, przesmażam na oleju, wlewam wino i redukuję.  Grzyby myję i kroję, dodaję do cebuli i smażę dalej. Wykładam na talerz. Na patelnię wlewam odrobinę oleju, i na rozgrzaną wkładam kawałki mięsa. Obsmażam z każdej strony. Podlewam mięso wodą  150 ml, dodaję ziele, liść laurowy, pieprz i duszę około dwie godziny. W między czasie dolewam kolejne 150 ml. Wołowina żeby była miękka wymaga długiej obróbki. Na końcu dodaję sól, grzyby,majeranek i jeszcze chwilę gotuję. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Posypuję natką pietruszki. Sos podaję z kaszą jęczmienną.

1 komentarz: