Mielone z kalafiorem, bezglutenowe. Zamiast bułki dodałam migdały. Mielone dzięki temu mają fajną chrupiąca panierkę i są zdrowsze. Wyszły, lekkie, delikatne klopsik które można jeść na ciepło, zimno. Zapakuje je do pracy, na piknik, jako przekąskę na lunch.
mielone:
40 dkg filetu z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki migdałów mielonych
1/3 kalafiora
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
2 łyżki natki pietruszki posiekanej
olej rzepakowy
Panierka:
4 łyżki migdałów mielonych
Mielone:
Mięso z indyka, cebulę, czosnek mielę maszynką do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, migdały mielone, sól, pieprz, majeranek, natkę pietruszki. Kalafiora dzielę na małe różyczki i wrzucam do gotującej wody. Po zagotowaniu zostawiam dwie minuty we wodzie. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Kalafior dodaję do mięsa i mieszam. Formuję klopsy i obtaczam je w mielonych migdałach. Smażę na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu.
Zrobię, bo to mnie zachęca i wówczas będę mogła coś napisać. Za przepis dziękuję.
OdpowiedzUsuń