Bezglutenowa pyszna tarta z musem brokułowym i delikatnym sandaczem. Do tarty dodałam serek czosnkowy dzięki czemu ma jeszcze lepszy smak. Jest bardzo krucha i nie można się od niej oderwać.
ciasto kruche:
250 g mieszanki multi mix Bezgluten
125 g masła
3 żółtka
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki zioła prowansalskie
farsz:
40 dkg sandacza filet bez skóry
1 mały brokuł bez korzenia
1 gałązka pomidorków koktajlowych
90 g serka fromage czosnkowy
sól,pieprz
2 jajka
białko od ciasta
200 g śmietany 18 % ukwaszonej
5 plastrów sera żółtego
natka pietruszki
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do ryb
Ryba marynata:
Sandacza plastry przekładam do pojemnika kroje na pól. Doprawiam sola, pieprzem, przyprawą do ryby, majerankiem i odstawiam na godzinę.
Ciasto:
Do miski przekładam mąkę, dodaję zimne masło pokrojone, sól, paprykę, zioła prowansalskie, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na godzinę, można dłużej.Moje było przez noc. Szykuje formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 26 cm. Ciasto ścieram na tarce jarzynowej i przekładam do formy. Wyklejam spód a potem boki. Obciążam fasolą. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni i zapiekam 15 minut aż się zarumieni.
Farsz:
Brokuł dziele na różyczki wrzucam do gotującej osolonej wody i gotuję dwie minuty. Przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję jajka, białko i miksuję blenderem. Na końcu dodaję śmietanę, sól, pieprz i już mieszam łyżką. Dno zimnej tarty wykładam plastrami sera. Wylewam połowę masy brokułowej, układam kawałki ryby, wylewam resztę masy. Wciskam gałązkę pomidorków, i kawałki fromage. Tartę wkładam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę około 30 minut aż zetnie się środek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz