Przepis na sałatkę pochodzi z bloga Just a salad. Justyna jest mistrzynią sałatek, dlatego pozwoliłam sobie na inspirację. Zdrowa, kolorowa, pełna witamin i dobrych składników. Sezonowa, można się nią zajadać na lunch, obiad albo kolację.
1 opakowanie roszponki
6 truskawek
8 gron winogrono ciemne
15 dkg sera blue
1/2 pęczka szparagów zielonych
2 łyżki płatków migdałowych
1/2 opakowania ciasta francuskiego
100 g kabanosów
liście bazylii świeżej
sos:
2 łyżki octu winnego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
- Ciasto francuskie kroję na 2 cm paski. Kabanosy kroję na 3 cm kawałki. Każdy kawałek kabanosa zawijam w pasek ciasta. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam blaszkę na 15 minut aż ciasto się zarumieni.
Szparagi kroje na kawałki 4 cm i przesmażam na patelni, mają być aldente. Roszponkę układam na talerzu, dodaję truskawki, winogrono, ser pokrojony, dodaję przekąski z kabanosów, posypuję płatkami migdałów, dodaje liście bazylii. Składniki sosu mieszam w słoiku i polewam sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz