Sezonowe pierogi z jagodami i kefirem. Kefir dodałam go do ciasta zamiast wody. Bardzo lubię kefir szczególnie latem dlatego skusiłam się na takie połączenie. Pierogi polewam jogurtem naturalnym i posypuje kruszonką z migdałów. Dzięki temu są fajne chrupiące.
składniki ciasta:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka oleju
125 ml kefiru
pozostałe:
30 dkg jagód
2 łyżki zmielonych migdałów uprażonych
mięta świeża
300 g jogurtu naturalnego
Pierogi:
Kefir podgrzewam w garnuszku ale nie zagotowuję. Wlewam do mąki, dodaję olej, sól i zarabiam ciasto rękoma. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na cienki arkusz. Wycinam kwadraty, układam w foremce do lepienia pierogów dodaję łyżeczkę jagód i sklejam. W garnku gotuję dwa litry osolonej wody. Pierogi gotuję w dwóch partiach. Od wypłynięcia na wierzch około dwie minuty na wolnym ogniu. Podaję z jogurtem, jagodami,posypuję kruszonką z migdałów, dodaję mięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz