Bez cukru pyszny kisiel obłędny w smaku bo z owoców a nie z proszku. Morelowy ze śmietaną, chrupiącymi migdałami i chabrami które sama nazbierałam. Wierzcie mi kisiel jest grzechu wart. Taki smak mojego dzieciństwa zamknięty w słoiczku który może być też na wynos.
kisiel:
40 dkg moreli
200 ml wody
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
pozostałe:
3 morele
1 łyżeczka miodu
100 ml śmietany kremówki 36 %
1 łyżka płatków migdałowych uprażonych
mięta świeża
kwiatki chabrów
Kisiel:
Morele pozbawiam pestek, kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam połowę wody i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Miksuję blenderem i ponownie zagotowuję. W reszcie wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotującego musu. Mieszam aż kisiel zgęstnieje.
Wykonanie:
Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Jak kisiel przestygnie dekoruję śmietaną, migdałami, mięta, chabrami. Trzy morele kroję na ćwiartki i przesmażam z miodem na patelni. Podaję z kisielem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz