Zupa wigilijna rybna. W moim domu często taka jest gotowana nie tylko na święta. Jest to propozycja dla tych co nie przepadają za zupą z karpia.
20 dkg łososia filet
20 dkg dorsza filet
1 marchewka
1 por biała część
1 plaster selera
1 pietruszka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól do smaku
natka pietruszki
1/2 szklanki śmietany 30 %
Marchew, seler obieram dokładnie myję. Przekładam do garnka, dodaję por, liść laurowy, ziele, sól, litr wody i gotuję warzywa aż będą pół miękkie. Pod koniec gotowania dodaję, łososia, dorsza. Gotuję na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka. Po ugotowaniu wyjmuję rybę, warzywa i przecedzam bulion przez gazę i sitko. Do garnka wlewam bulion , dodaję pokrojoną rybę, marchewkę, wlewam śmietanę i już zupy nie gotuję. Podaję z natką pietruszki.
zupę rybną lubię,choć rzadko jadam. Taką zupę zjadłabym z chęcią:)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, kiedy jadłam zupę rybną, bo jakoś u nas nikt za nią nie przepada... muszę wypróbować Twój przepis, może sie domownicy przekonają :)
OdpowiedzUsuńOprócz barszczu, na świątecznym stole jest też zupa rybna :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie przepadam :(
OdpowiedzUsuńMMmm... Bardzo mi się podoba Twój przepis!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa jestem zdania, że samo jedzenie ryby jest bardzo ważne, gdyż jest ona nie dość, że smaczna to zdrowa. Moim zdaniem także doskonałym przepisem jest https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-salatka-z-ananasa-i-awokado/ gdzie oczywiście występuje łosoś.
OdpowiedzUsuń