Lekki i szybki obiad z łososiem który nie musi być nudny. Polecam żurawinę nie tylko do mięs ale także do ryb.
2 kawałki łososia
sól, pieprz
przyprawa do ryb
4 łyżki sezamu
1 gruszka
rukola
olej
sos:
15 dkg żurawiny świeżej
1 cebula mała
sól, pieprz
1 łyżka cukru brązowego albo miodu
1/3 szklanki wina czerwonego
Łososia sole, pieprzę posypuję przyprawa do ryb i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie obtaczam go w sezamie i smażę go na wolnym ogniu na oleju z każdej strony.
Gruszkę kroję na plastry, patelnię grillową smaruję olejem i przesmażam je aż będą miękkie.
Sos:
Cebulę kroję drobno, przekładam do rondelka .Żurawinę płuczę, odsączam z wody i dodaję do cebuli razem z cukrem. Dolewam wino i na wolnym ogniu duszę żurawinę aż zmięknie a wino się zredukuje. Jak sos będzie za gęsty można dolać wody. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
Łososia podaję na rukoli z sosem i gruszką.
Jaki soczysty, pysznie:)
OdpowiedzUsuńMniam! zjadłabym takiego łososia :)
OdpowiedzUsuńpychotka! uwielbiam łososia, w sezamie jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwspaniała propozycja na łososia inaczej :)
OdpowiedzUsuń