Bardzo lubię sos grzybowy z suszonych grzybów. Robię go raz w roku na Wigilię. Rodzina moja nie może się go doczekać.
2 garście grzybów suszonych
1 cebula duża
sól, pieprz
masło klarowane
1 łyżka płaska mąki krupczatki
300 ml śmietana kremówka 30 %
Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień przekładam grzyby do garnka razem z wodą od namaczania i gotuję do miękkości. Grzyby odcedzam kroję na kawałki mniejsze. Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle klarowanym można na oleju, dodaję grzyby i dalej przesmażam. Śmietanę wlewam do kubka dodaję, mąkę, dwie łyżki grzybów i sosu z patelni mieszam.
Całość wlewam, energicznie mieszam i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Jak będzie za gęsty można dolać trochę wody od gotowania grzybów.Doprawiam solą, pieprzem.
Robię identyczny na święta.
OdpowiedzUsuńKlasyka!
OdpowiedzUsuńJaki aromatyczny:)
OdpowiedzUsuńMmm taki sosik to istne niebo :)
OdpowiedzUsuń